رژیم غذایی برای پرولاکتین بالا
پرولاکتین، هورمونی است که باعث افزایش تولید شیر مادر و مسئول بسیاری از عملکردهای دیگر است. این هورمون در قسمت قدامی غده هیپوفیز در مغز و همچنین در رحم، مغز، سینه، پروستات، بافت چربی، پوست و سلولهای ایمنی ایجاد میشود. پرولاکتین بالا نتیجه سبکهای رفتاری نادرست (استرس زیاد، رژیم غذایی نادرست، فعالیت بدنی ناکافی) است که در درازمدت میتواند باعث عدم تعادل هورمونی حتی جدی مانند کاهش هورمونهای مردانه در مردان و کاهش هورمونهای زنانه شود.
متخصصان، رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات را برای تنظیم و کاهش پرولاکتین توصیه میکنند. همچنین، غذاهای خاصی وجود دارند که به طور ویژه در کاهش سطح پرولاکتین مفید هستند. اگر جزو افرادی هستیدکه بالا بودن سطح پرولاکتین باعث نگرانیتان شده است، در این مقاله همراه ما باشید تا با بیان بهترین توصیهها و رژیم غذایی برای پرولاکتین بالا، به کنترل پرولاکتین و کاهش وزن شما کمک کنیم.
آیا بالا بودن پرولاکتین باعث چاقی میشود؟
برای زنان در سنین باروری، مقادیر طبیعی پرولاکتین بین 4.79 تا 23.3 نانوگرم در میلیلیتر است. اما در دوران بارداری، مقادیر بین 10 تا 209 نانوگرم در میلیلیتر است. درصورتیکه میزان پرولاکتین از این مقادیر بالاتر باشد، نگرانکننده است. تحقیقات در این حوزه نشان میدهد افراد دارای سطوح بالای پرولاکتین (هیپرپرولاکتینمی) شانس بیشتری برای ابتلا به چاقی و افزایش وزن دارند. در بسیاری از افرادی که سطح پرولاکتین بالایی داشتند، مشخص شد که با رساندن پرولاکتین به سطح طبیعی، وزن بدن نیز کاهش پیدا میکند.
نکته دیگر این است که افراد دارای سطح پرولاکتین بالا، معمولاً کمکاری تیروئید دارند. کمکاری تیروئید متابولیسم و تمام پارامترهای متابولیک بدن را کاهش میدهد و باعث افزایش توده چربی در بیشتر افراد میشود.
چگونه سطح پرولاکتین را کاهش دهیم و وزن کم کنیم؟
همانطور که پیش تر اشاره شد، افزایش سطح پرولاکتین میتواند باعث افزایش وزن شود؛ بنابراین، برای کاهش وزن باید پرولاکتین را کاهش دهیم، اما چگونه میتوانیم این کار را انجام دهیم؟ برای اینکار نیاز به یک رژیم غذایی برای پرولاکتین بالا خواهید داشت.
همانطور که گفتیم این هورمون با استرس و اعصاب نیز مرتبط است. پس بیایید قبل از شروع رژیم، برخی نکات زیر را رعایت کنیم تا اثربخشی رژیم بیشتر شود:
- انجام تمرین هر نوع مدیتیشن که به آرامش شما کمک کند.
- نگران هر مشکل کوچکی نباشید یا عصبانی نشوید.
- نفس عمیق بکشید.
- علاوه بر این، برای افزایش هورمونهای تیروئید، باید تمرینات غیرهوازی (مانند کشش، اسکوات و …) انجام دهید.
اگر میخواهید با کاهش وزن و کاهش پرولاکتین، سلامت تیروئید خود را افزایش دهید، توصیه میشود از مکملهای غذایی که مخصوصاً برای افزایش سطح تیروئید ساخته شده است زیر نظر پزشک استفاده کنید.
رژیم غذایی برای درمان پرولاکتین بالا با اسیدفولیک
رژیم غذایی خاصی برای افراد مبتلا به پرولاکتین بالا توصیه میشود که شامل غذاهای غنی شده با اسیدفولیک است. فوایدی که اسیدفولیک برای این عارضه دارد، شامل:
- قابلیت هضم غذاهای پروتئینی را افزایش میدهد و جذب پروتئینها را بهبود میبخشد.
- خونسازی و تولید تستوسترون را تحریک میکند.
- سطح استروژن را افزایش میدهد.
به طور طبیعی، در غذاهایی که ما به مصرف آنها عادت داریم، اسیدفولیک زیادی وجود دارد، مثل تخممرغ، اسفناج، جگر، جعفری و… اما همه چیز به این سادگی نیست. برخی از مواد غذایی مثل گوشت و جگر، هنگام پختن اسیدفولیک خود را از دست میدهد. برخی از داروها و حتی چای غلیظ که به نظر ما کاملاً بیضرر به نظر میرسد، میتواند ذخیره اسیدفولیک را در بدن از بین ببرد. رژیم غذایی خانم ها با پرولاکتین بالا باید شامل موارد زیر باشد:
- سبزیجات مخصوصاً سبزیجات تیره
- گوشت بدون چربی. باید بخارپز شود، خورش هم مناسب است.
- آجیلها
- روغن بزرک
- ماهی چرب (شاهماهی، ماهی خالمخالی).
- تخممرغ میتوان سه بار در هفته مصرف کرد.
حذف برخی مواد در رژیم غذایی پرولاکتین بالا ضروری است!
رژیمی که باید برای درمان پرولاکتین بالا استفاده شود، شامل بخشهای متخلفی است. در ابتدا باید مواد غذایی که باعث افزایش سطح پرولاکتین میشوند را حذف کنید. در ادامه لیستی از مواد مضر برای پرولاکتین بالا آورده شده است:
- زردآلو
- رازیانه
- زغال اخته
- خرما
- شبدر قرمز
- نان سفید
- انواع مافین اعم از بیسکویت، کیک و ….
- محصولات کنسرو شده
- سوسیس
- محصولات دودی
غذاهایی که سطح پرولاکتین را افزایش میدهند!
گلوتن میتواند یکی از دلایل افزایش سطح پرولاکتین باشد. بنابراین یک رژیم غذایی بدون گلوتن (= بدون محصولات غلات) میتواند به کاهش پرولاکتین و در نتیجه کاهش اضافهوزن کمک کند. خوشبختانه، این روزها میتوان جایگزینهای بدون گلوتن را تقریباً در هر سوپرمارکتی یافت؛ بنابراین پیادهسازی این روش سخت نیست. هنگام خرید مواد غذایی فروشگاهی، روی بسته را مطالعه کنید که روی آن نوشته باشد فاقد گلوتن است.
سطح استروژن را کاهش دهید تا لاغر شوید!
نکته مهم دیگر این است که باید سطح استروژن خود را کاهش دهید. هورمون جنسی زنانه “استروژن” تولید و ترشح پرولاکتین را تحریک میکند. هر چه سطح استروژن کمتر باشد، سطح پرولاکتین کمتر است.اقدامات زیر میتواند برای کاهش سطح استروژن کمک کند:
- از مصرف آبجو اجتناب کنید.
- لبنیات را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.
- از مصرف بذر کتان خودداری کنید.
درصد چربی بدن در اینجا نقش مهمی دارد. زیرا آنزیمی ویژه در چربی شکم وجود دارد که تستوسترون را به استروژن تبدیل میکند به عبارت دقیقتر، به این معناست که هر چه درصد چربی بدن شما بیشتر باشد، سطح پرولاکتین شما نیز بیشتر میشود.
داروهای خود را بررسی کنید!
بیش از 300 دارو میتواند منجر به افزایش سطح پرولاکتین بهعنوان یک عارضه جانبی شود. علت آن این است که بسیاری از این داروها هورمون شادی دوپامین را کاهش میدهند که باعث مهار تولید پرولاکتین میشود. متداولترین این داروها عبارتاند از:
- داروهای فشارخون بالا
- مسکن با مواد افیونی
- داروهای تهوع و استفراغ
- برخی از داروهای روانگردان
اما قرصهای ضدبارداری و همچنین سایر داروهای هورمونی با استروژن میتوانند علت افزایش سطح پرولاکتین باشند. اگر در حال حاضر دارو مصرف میکنید، به شما توصیه میکنم با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت لزوم بتوانید جایگزینها آن را مصرف کنید.
مصرف روی را افزایش دهید!
یک مطالعه تأثیر روی بر سطح پرولاکتین را بررسی کرد. در مجموع، 3 دوز مختلف بین 25 تا 50 میلیگرم مورد آزمایش قرار گرفت.در تمام شرکتکنندگان، مصرف آن منجر به کاهش قابلتوجه سطح پرولاکتین در عرض دو ساعت شد. شما میتوانید به طور طبیعی مصرف روی خود را با غذاهای زیر افزایش دهید:
- گوشت گاو: 15 میلیگرم در 100 گرم
- کاکائو: 6.8 میلیگرم در 100 گرم
- مرغ: 5 میلیگرم در 100 گرم
- عدس: 4.8 میلیگرم در 100 گرم
- آجیل برزیلی: 4.1 میلیگرم در هر 100 گرم
- لوبیا قرمز: 3.3 میلیگرم در 100 گرم
نیاز روزانه توصیه شده 11 میلیگرم برای مردان و 8 میلیگرم برای زنان است. بااینحال، 2 تا 5 برابر دوز برای کاهش سطح پرولاکتین بالا توصیه میشود.
ویتامین E بیشتری مصرف کنید!
مصرف 300 میلیگرم ویتامین E در روز به مدت 8 هفته، سطح پرولاکتین را تا 70 درصد کاهش می دهد.منابع طبیعی عالی برای این امر عبارتاند از:
- تخمه آفتابگردان: 26.1 میلیگرم در 100 گرم
- بادام: 25.6 میلیگرم در 100 گرم
- فندق: 15 میلیگرم در 100 گرم
- بادامزمینی: 4.9 میلیگرم در 100 گرم
- اسفناج: 2.1 میلیگرم در 100 گرم
- آووکادو: 2.1 میلیگرم در 100 گرم
نیاز روزانه توصیه شده 15 میلیگرم برای مردان و زنان است. بااینحال، برای کاهش پرولاکتین، 10 تا 20 برابر دوز توصیه میشود.
ویتامین B6 مصرف کنید!
بر اساس مطالعهای که انجام شده است، رابطه مستقیمی بین کمبود ویتامین B6 و پرولاکتین بالا وجود دارد.توصیه میکنند که غذاهای حاوی ویتامین B6 مانند سیبزمینی، موز، ماهی قزلآلا، مرغ و اسفناج بخورید. غذاهای غنی از روی مانند غذاهای دریایی، گوشت گاو، بوقلمون و لوبیا به این هدف کمک میکنند. کنجد یا دانه کدوتنبل و بلغور جو دوسر نیز مفید هستند.
مقدار نرمال پرولاکتین خون در مردان کمتر از 17 نانوگرم و مقدار نرمال پرولاکتین در زنان (اگر باردار نباشند) کمتر از 25 نانوگرم در میلی لیتر و برای خانم های باردار 10 تا 209 نانوگرم است.
ویتامین E که در تخمه، بادام، فندق و … وجود دارد. ویتامین B6 در مواد غذایی مانند سیبزمینی، موز، ماهی قزلآلا، مرغ و اسفناج وجود دارد.
نتایج دوره:
مصاحبه با تعدادی از قهرمانان کاهش وزن ما رو ببینید و با تجربه اونا کاهش وزن سریعتری رو تجربه کنید.
دیدگاه کاربران
پرولاکتین بالا مه مانع کاهش وزن میشود
من ۴۸ سالم وزنم ۷۸ غذا زیاد نمیخورم ولی لاغر نمیشم لطفا راهنمایی کنید
من ۴۸ سالم وزنم ۷۸ غذا زیاد نمیخورم ولی لاغر نمیشم لطفا راهنمایی کنید
سلام خسته نباشین مه یه مشکلی دارم که هر چی تداوی میکنم خوب نمیشه هورمون ها مه بالا اس هورمون شیری هر قسم دواها هورمونی میخورم خوب نمیشه سه سال هم اس که ازدواج کدم حامله نشدم لطفا رهنمایی کنم که چی کار کنم که از بین برود هورمون ها شیری نه
سلام ببخشید پرولاکتین من ۳۰تا ۵۰خیلی نگرانم