برنامه غذایی دیابت نوع 1 و زمان مصرف
حفظ یک رژیم غذایی سالم برای مدیریت دیابت نوع 1 اهمیت دارد. رژیم دیابت نوع 1 باید بر مصرف کربوهیدرات، پروتئین و چربی نیز نظارت داشته باشد. با این حال، هیچ رژیم غذایی جهانی برای دیابت وجود ندارد. رژیم غذایی شامل توجه به نحوه غذا خوردن و واکنش بدن به برخی غذاها است. در ادامه برنامه غذایی دیابت نوع 1 را بررسی خواهیم کرد.
دیابت نوع 1 چیست؟
در دیابت نوع 1 لوزالمعده میتواند مدت بیشتری انسولین ترشح کند. این مساله اهمیت دارد زیرا انسولین برای انتقال قند (گلوکز) از خون و به عضلات، مغز و سایر سلولهای هدف مورد نیاز است که در آنجا برای انرژی استفاده میشود. قند خون بالای ناشی از آن میتواند منجر به تعدادی از عوارض مانند آسیب کلیوی، عصبی، چشمی و همچنین بیماریهای قلبی عروقی شود. علاوه بر این، سلولها گلوکز مورد نیاز برای عملکرد سالم را دریافت نمیکنند. عدم ترشح انسولین معمولاً به دلیل تخریب خودایمنی سلولهای بتای تولیدکننده انسولین در پانکراس ایجاد میشود. از آنجایی که افراد مبتلا به دیابت نوع 1 دیگر نمیتوانند انسولین خود را تولید کنند، باید انسولین تزریق کنند. ثابت نگه داشتن قند خون، با تطبیق دریافت کربوهیدرات با دوز مناسب انسولین، میتواند از عوارض طولانی مدت دیابت نوع 1 جلوگیری کند. دیابت نوع 1 قابل درمان نیست، اما میتوان آن را مدیریت کرد.
علائم اولیه دیابت نوع 1
علائم اولیه هر نوع دیابت مربوط به سطوح بالای گلوکز خون و ادرار است و عبارتند از:
- کم آبی بدن
- گرسنگی
- افزایش ادرار
- افزایش تشنگی
- کاهش یا افزایش وزن
- خستگی
- حالت تهوع
- عفونت واژن در زنان و عفونتهای قارچی در مردان و زنان
چرا باید از رژیم دیابت نوع 1 پیروی کرد؟
افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید سطح قند خون خود را کنترل کنند. بدون رژیم غذایی مناسب، ورزش و انسولین درمانی، فرد مبتلا به دیابت نوع 1 ممکن است عوارض سلامتی خود را تجربه کند. عوارض مرتبط با دیابت نوع 1 عبارتند از:
- مشکلات بینایی
- فشار خون بالا که خطر حمله قلبی، سکته مغزی و گردش خون ضعیف را افزایش میدهد.
- آسیب کلیه
- آسیب عصبی
- زخمها و عفونت های پوستی، که میتوانند باعث درد شوند و ممکن است منجر به مرگ بافت شوند.
پیروی از دستورالعملهای غذایی مناسب میتواند به کاهش مشکلات دیابت نوع 1 و در جلوگیری از عوارض سلامتی کمک کند. همچنین میتواند کیفیت کلی زندگی را بهبود بخشد.
آماده شدن برای رژیم دیابت نوع 1
هیچ رژیم غذایی استانداردی برای دیابت وجود ندارد. یک متخصص تغذیه یا متخصص تغذیه میتواند به فرد کمک کند تا برنامههای غذایی و رژیمی ایجاد کنید که در دراز مدت برای فرد مفید باشد.
دسترسی به فست فود و سایر غذاهای فرآوریشده در زمانی که وقت و پول کم دارید آسان است. با این حال، این غذاها دارای حداقل مواد مغذی هستند و چربی، شکر و نمک بالایی دارند. برنامهریزی وعدههای غذایی از قبل و خرید منظم مواد غذایی میتواند به کاهش هر گونه “غذاهای اضطراری” کمک کند.
یک آشپزخانه غنی از مواد غذایی سالم همچنین میتواند قند غیرضروری، کربوهیدرات، سدیم و چربی را که میتواند قند خون را افزایش دهد کاهش دهد. یکی از جنبههای مهم هر رژیم غذایی دیابتی، ثبات است. برای حفظ سطح قند خون:
- وعدههای غذایی را حذف نکنید.
- سعی کنید هر روز در زمان مشخصی غذا بخورید.
- به برچسب مواد غذایی توجه کنید.
اهمیت انسولین
همچنین مهم است که با پزشک خود برای محاسبه دوز صحیح انسولین برای دریافت کربوهیدرات خود کار کنید. دو نوع پوشش انسولین وجود دارد:
بولوس، که به عنوان نسبت انسولین به کربوهیدرات تجویز میشود و نشان میدهد که چند گرم کربوهیدرات تحت پوشش 1 واحد انسولین است.
پایه، یک دوز پسزمینه انسولین است که در طول شب، زمانی که ناشتا هستید یا بین وعدههای غذایی جایگزین انسولین میشود.
یافتن تعادل صحیح کربوهیدرات به انسولین برای جلوگیری از قند خون بالا یا پایین بسیار مهم است. علاوه بر این، نظارت بر سطح فعالیت و تأثیر آن بر قند خون و داروها نیز مهم خواهد بود.
اهمیت ورزش
فعالیت بدنی منظم صرف نظر از نوع دیابت بر روی سلامت کلی اثر میگذارد. برای اینکه بدانید انواع مختلف فعالیتها چگونه بر فرد تأثیر میگذارند، میتوانید که قند خون را قبل، در حین و بعد از ورزش بررسی کنید.
سطح قند خون توصیه شده
محدوده توصیه شده برای قند خون در طول روز بین 80 تا 130 میلیگرم در دسیلیتر خون است. دو ساعت پس از صرف غذا، قند خون نباید بیشتر از 180 میلیگرم در دسیلیتر باشد.
شروع رژیم دیابت نوع 1
مهم است که از غذاهای مغذی حاوی ویتامینها و مواد معدنی بالا استفاده کنید. برای توصیههای کلی سلامت، انتخاب چربیهای سالم، پروتئینها و کربوهیدراتهای غنی از مواد مغذی بهینه است. اگر در مدیریت دیابت نوع 1 مشکل دارید، با پزشک یا متخصص تغذیه خود کار کنید تا به مدیریت داروها و زمان خوردن غذا کمک کنید. همچنین باید در مورد سهم کربوهیدرات در هر وعده اندازهگیری شود که براساس نیاز هر فرد باشد. همچنین باید ورزش را در نظر بگیرید و نیاز به کربوهیدرات را برای سطح فعالیت خود تعیین کنید. در اینجا چند توصیه اساسی وجود دارد:
کربوهیدراتها
سه نوع کربوهیدرات وجود دارد: نشاسته، قند و فیبر.
آنها میتوانند به شکل لوبیا، سبزیجات نشاستهای، میوهها، پاستا یا نان باشند. کربوهیدراتها در دستگاه گوارش به قند تبدیل میشوند و سپس جذب جریان خون میشوند. این باعث افزایش سطح گلوکز میشود.
اگر دیابت نوع 1 دارید، مدیریت مصرف کربوهیدرات اهمیت دارد. برخی از کربوهیدراتها سریعتر از سایرین روی قند خون اثر میگذارند. اگر سطح قند خون پایینی دارید، انتخاب یک کربوهیدرات سریع الاثر که به راحتی هضم و جذب جریان خون میشود، انتخاب خوبی است.
به طور معمول، شروع با حدود 15 گرم کربوهیدرات باید کافی باشد. سپس مجدداً قندخون خود را بررسی کنید و در صورتی که اگر میزان آن هنوز پایین است، 15 گرم دیگر مصرف کنید. نمونههایی از کربوهیدراتهای سریع الاثر که 15 گرم کربوهیدرات دارند عبارتند از:
- 1/2 فنجان آبمیوه
- 1 میوه تازه کوچک
- کراکر 4 تا 6 عدد
- 2 قاشق غذاخوری کشمش
- 1 قاشق غذاخوری عسل
میوهها
میوهها منابع طبیعی قند هستند و اگر از برنامه غذایی استفاده میکنید باید به عنوان کربوهیدرات در نظر گرفته شوند. میتوانید میوه تازه یا منجمد را انتخاب کنید. این مهم است که بدانید چه تعداد کربوهیدرات در میوه وجود دارد. این به فرد کمک میکند سطح قند خون و انسولین خود را مدیریت کند. نمونههایی از میوه که حاوی 15 گرم کربوهیدرات هستند عبارتند از:
- 1/2 فنجان میوه کنسرو شده
- 1/4 فنجان میوه خشک
- 1 میوه تازه کوچک
- 3 اونس انگور
- 1 فنجان خربزه یا توت
- 1/2 فنجان آبمیوه
به خاطر داشته باشید که لازم نیست خود را به 15 گرم در هر وعده غذایی یا میان وعده محدود کنید. اما مهم است که بدانید براساس نیاز فرد به انسولین و برنامه کلی مدیریت قند خون، چه تعداد کربوهیدرات در وعدههای خاص وجود دارد.
سبزیجات
نشاسته شکلی از قند است که به طور طبیعی در بسیاری از سبزیجات مانند سیبزمینی، ذرت و نخود وجود دارد. سبزیجات نشاستهای حاوی کربوهیدرات بیشتری نسبت به سایر سبزیجات هستند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
سبزیجات غیرنشاستهای تاثیر کمتری بر قند خون دارند و سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و مواد شیمیایی گیاهی هستند. فرد میتواند تا سه فنجان از این نوع سبزیجات را در هر وعده غذایی بخورید بدون اینکه تاثیر عمدهای بر قند خون داشته باشد. بیش از سه فنجان را به عنوان حدود 15 گرم کربوهیدرات در نظر بگیرید، این شامل:
- سبزیجات برگ سبز
- مارچوبه
- چغندر
- هویج
- کرفس
- خیار
- پیازها
- فلفل
- گوجه فرنگیها
- همیشه سبزیجات تازه یا منجمد را بدون نمک یا سس اضافه مصرف کنید.
بخشهایی از سبزیجات نشاستهای که 15 گرم کربوهیدرات دارند عبارتند از:
- 85 گرم سیبزمینی پخته
- 1/2 فنجان ذرت
- 1/2 فنجان سیب زمینی شیرین یا سیب زمینی آبپز
- 1/2 فنجان نخود فرنگی
- 1 فنجان کدو حلوایی زمستانه
غلات کامل
غلات کامل یک نشاسته مغذی و فیبری هستند. برنج قهوهای، غلات سبوسدار و نانهای سبوسدار منابع عالی هستند.
پروتئینها و چربیها
پروتئینها در حفظ عضلات و ترمیم زخمها بسیار مهم هستند، در حالی که چربیهای سالم برای عملکرد بهینه مغز و قلب ضروری هستند. پروتئینها در لوبیا و تخممرغ و همچنین گوشت یافت میشوند. نمونههایی از چربیهای سالم عبارتند از آووکادو، آجیل و دانهها.
اگرچه پروتئینها و چربیها مستقیماً قند خون را افزایش نمیدهند، کارشناسان توصیه میکنند که مصرف گوشتهای فرآوری شده یا چرب که حاوی سطوح بالاتر چربی اشباع شده و سدیم هستند را محدود کنید. در حالی که این مواد تأثیر مستقیمی بر قند خون ندارند، خوردن بیش از حد آنها میتواند اثرات مضری برای سلامتی به ویژه بیماری قلبی داشته باشد.
چه زمانی بخوریم؟
دانستن زمان خوردن به همان اندازه مهم است که بدانید چه بخورید. خوردن وعدههای غذایی کوچکتر و میانوعدههای تدریجی در طول روز میتواند به کنترل قند خون کمک کند و از به حداکثر رسیدن آن جلوگیری کند.
یک صبحانه سالم میتواند قند خون فرد را پس از یک استراحت شبانه بالا ببرد. ورزش و فعالیت بدنی باعث کاهش قند خون میشود. اگر میخواهید ورزش شدید انجام دهید، باید قند خون خود را قبل و بعد از ورزش اندازهگیری کنید.
غذای آماده
زندگی با دیابت به این معنی است که باید بیشتر مراقب رژیم غذایی خود و تأثیر آن بر بدن خود باشید. پزشک، متخصص تغذیه میتواند به فرد کمک کند تا یک برنامه غذایی مناسب برای فرد ایجاد کند.
لیست غذاها و موادی که باید در رژیم غذایی دیابت نوع یک از آنها اجتناب یا محدود کرد عبارتند از:
قند و شکر
غلات تصفیه شده مانند نان سفید، ماکارونی و برنج
غذاهای فرآوری شدهای مثل سوسیس و کالباس
فستفودها
غلات شیرین صبحانه
خوراکیهای شیرین مثل کلوچه، شکلات، کیک، بیسکویت، شیرینی و آبنبات
نوشابه، نوشیدنیهای انرژیزا و سایر نوشیدنیهای حاوی قند مصنوعی
آبمیوههای کارخانهای
غذاهای سرخ شده و سرشار از چربیهای اشباع و ترانس
نوشیدنیهای الکلی
دخانیات
نتایج دوره:
مصاحبه با تعدادی از قهرمانان کاهش وزن ما رو ببینید و با تجربه اونا کاهش وزن سریعتری رو تجربه کنید.
دیدگاه کاربران