انواع مواد معدنی : کاربرد و فواید آنها!
مواد معدنی، عناصری هستند که برای یک زندگی سالم ضروری هستند و هر یک از آنها وظایف مهمی برای تداوم عملکردهای حیاتی دارند. کمبود مواد معدنی ممکن است زمانی ایجاد شود که مقادیر کافی از این مواد مصرف نشود یا مشکلی وجود داشته باشد که بر جذب موادمعدنی در بدن تأثیر بگذارد. به خصوص در صورت کمبود برخی از مواد معدنی، ممکن است مشکلات سلامتی رخ دهد. میتوان با یک رژیم غذایی سالم و متعادل، نیازهای معدنی بدن را تا حدود زیادی تامین کرد.
مواد معدنی چیست؟
مواد معدنی، عناصر غیر آلی هستند که معمولاً در هوا، آب و خاک یافت میشوند و تقریباً 6-4 درصد وزن کل بدن انسان را تشکیل میدهند. علاوه بر این، آنها در بدن انسان تولید و سنتز نمیشوند. بنابراین، باید با کمک مواد مغذی و یا مکملهای غذایی وارد بدن انسان شوند. مواد معدنی نقش مهمی در عملکرد بدن و تداوم عملکردهای حیاتی دارند. بدن انسان برای حفظ عملکرد خود به هر یک از آنها تا حدودی نیاز دارد. برای اطلاعات دقیقتر در مورد انواع مواد معدنی اصلی، خواص این موادمعدنی و سهم آنها در بدن ما میتوانید به خواندن این مقاله ادامه دهید.
انواع مواد معدنی
در این قسمت به بررسی انوع مواد معدنی و کاربرد و فواید آنها پرداختهایم. انواع مواد معدنی، عبارت اند از:
- کلسیم
- فسفر
- منیزیم
- پتاسیم
- روی
- مس
- ید
کلسیم
کلسیم ، وظایف مهمی در بدن انسان دارد. وظایف کلسیم عبارتاند از:
- به متابولیسم بدن کمک میکند.
- به عملکرد طبیعی آنزیمهای گوارشی کمک میکند.
- در تقسیم سلولی و فرآیند تخصصی شدن نقش دارد.
- کلسیم به حفظ استخوانهای طبیعی و عملکرد طبیعی ماهیچهها کمک میکند.
- کلسیم برای محافظت از دندانهای طبیعی ضروری است.
فسفر
وظایف اصلی فسفر در بدن انسان به شرح زیر است:
- یکی از اجزای اصلی استخوان و دندان است.
- فسفر به متابولیسم طبیعی تولید انرژی و عملکرد طبیعی غشای سلولی کمک میکند.
- میتواند به حفظ تعادل اسید و باز بدن کمک کند.
- فسفر نقش فعالی در سنتز پروتئین دارد.
- آنها در تولید اسید نوکلئیک نقش دارند.
منیزیم
وظایف اصلی منیزیم، یکی از فراوانترین مواد معدنی در بدن، به شرح زیر است:
- منیزیم به کاهش خستگی کمک میکند.
- به تعادل الکترولیت کمک میکند.
- به عملکرد طبیعی ماهیچهها، حفظ استخوانهای طبیعی و حفظ دندانهای طبیعی کمک میکند.
- منیزیم به متابولیسم طبیعی انرژی کمک میکند.
پتاسیم
یکی از مهمترین عملکردهای پتاسیم، کمک به حفظ فشار خون طبیعی و عملکرد طبیعی ماهیچه است.
فلز روی
یکی دیگر از مواد معدنی ضروری برای بدن، روی است. فلز روی در بدن تولید نمیشود و به همین دلیل باید با کمک غذا یا مکملهای غذایی مصرف شود. عملکرد روی در بدن را میتوان به شرح زیر برشمرد:
- روی به متابولیسم طبیعی اسید و باز بدن و عملکرد طبیعی سیستم عصبی کمک میکند.
- روی در کربوهیدراتهای طبیعی، اسیدهای چرب و متابولیسم پروتئین طبیعی نقش دارد و به متابولیسم درشت مغذیهای طبیعی کمک میکند.
- روی به سنتز طبیعی DNA کمک میکند.
- روی به متابولیسم طبیعی ویتامین A کمک میکند.
- میتواند به حفظ استخوان، مو، ناخن، پوست و عملکرد بینایی کمک کند.
- روی به عملکرد طبیعی سیستم ایمنی کمک میکند.
مس
مس نقش فعالی در رنگدانه مو و پوست دارد. جدای از این، یکی دیگر از موادمعدنی است که به تشکیل انرژی بدن و حفظ بافت همبند طبیعی کمک می کند.
ید
ید یکی از مواد معدنی ضروری برای عملکرد بافتها و اندامهای مختلف به ویژه غده تیروئید است. برخی از عملکردهای برجسته ید به شرح زیر است:
- ید به تولید طبیعی هورمونهای تیروئید و تولید طبیعی تیروئید کمک میکند.
- به حفظ پوست طبیعی کمک میکند.
- ید به متابولیسم طبیعی بدن کمک میکند.
آهن
اساسیترین وظیفه آهن، ایفای نقش در تشکیل گلبولهای قرمز و هموگلوبین طبیعی است. به این ترتیب به انتقال اکسیژن به بافتها، متابولیسم طبیعی و عملکرد طبیعی سیستم ایمنی کمک میکند.
سلنیوم
سلنیوم بر محافظت از مو، ناخن و عملکرد طبیعی تیروئید تاثیرگذار است.
فواید مواد معدنی چیست؟
یکی از فواید مواد معدنی که عملکردهای متعددی در بدن انسان دارند، کمک به متابولیسم انرژی است. موادمعدنی همچنین میتوانند به بازگرداندن تعادل اسید و باز لازم برای حفظ سطح pH بدن کمک کنند. موادمعدنی مانند کروم به متابولیسم مواد مغذی مانند کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها در بدن کمک میکند. علاوه بر این، موادمعدنی نیز برای سلامت استخوان و دندان بسیار مهم هستند. مثلا: فلوراید به حفظ دندان کمک میکند. یکی از مهمترین فواید مواد معدنی تعادل مایعات در بدن است. سدیم که معمولاً به عنوان نمک شناخته میشود، میتواند به حفظ تعادل مایعات کمک کند.
علائم کمبود مواد معدنی چیست؟
هر ماده معدنی عملکرد متفاوتی در بدن دارد. کمبود موادمعدنی ممکن است در نتیجه دریافت ناکافی مواد معدنی در رژیم غذایی یا مشکل در متابولیسم جذب موادمعدنی ایجاد شود. علائم اصلی کمبود موادمعدنی به شرح زیر است:
در صورت کمبود کلسیم، علائمی مانند ضعف، بی حسی، گزگز و خستگی ممکن است در عضلات ایجاد شود. شکایاتی مانند خستگی، ضعف، سرگیجه در کمبود آهن دیده میشود. کمبود منیزیم ممکن است با علائمی مانند از دست دادن اشتها، حالت تهوع و خستگی ظاهر شود. کمبود پتاسیم با علائمی مانند گرفتگی عضلات، یبوست، نفخ خود را نشان میدهد. روی یکی از موادمعدنی مهم برای سیستم ایمنی است. در صورت کمبود، تضعیف سیستم ایمنی قابل مشاهده است. علاوه بر این، کمبود روی میتواند خود را با از دست دادن اشتها نشان دهد. کمبود ید بر هورمونهای تیروئید تأثیر میگذارد.
موادمعدنی، ترکیبات غیرزیستی و خالصی هستند که در طبیعت وجود دارند. این مواد از کانیها تشکیل شدهاند و میتوانند به صورت معدن یافت شده و استخراج شوند.
منیزیم نیز به عنوان یک ماده معدنی ضروری در بدن تلقی میشود. این عنصر در بیش از 300 فعالیت آنزیمی در بدن نقش دارد که شامل فعالیتهای مرتبط با عضلات، سلولها، قلب و اعصاب است. همچنین، منیزیم در حفظ استحکام استخوانها مؤثر است.
نتایج دوره:
مصاحبه با تعدادی از قهرمانان کاهش وزن ما رو ببینید و با تجربه اونا کاهش وزن سریعتری رو تجربه کنید.
دیدگاه کاربران